JÃdlo je pro ÄlovÄ›ka životnÄ› důležité. Udržuje nás naživu. Udává se, že bez jÃdla vydržÃme mÄ›sÃc, bez vody jen pár dnÃ. Každý den jsme v modernà spoleÄnosti zvyklà jÃst, a to hned nÄ›kolikrát. Dopřát si můžeme nejen základ k tomu abychom neumÅ™eli hlady, ale můžeme si dát doslova na co máme chuÅ¥. Nemůžeme samozÅ™ejmÄ› srovnávat stravovacà návyky z dob kdy jsme lovili mamuty, ale dneÅ¡nà stravu je potÅ™eba srovnávat s tÃm, jak jsme jedli jeÅ¡tÄ› pÅ™ed pár desÃtkami let.
SpoleÄnost se vyvÃjÃ, a ne vždycky bohužel v tom dobrém smyslu. Lidstvo se neustále nÄ›kde i v dneÅ¡nà dobÄ› potýká s hladem, a ne vÅ¡ude tak lidé mohou jÃst. Nám to pÅ™ijde Å¡Ãlené, protože jsme zvyklà otevÅ™Ãt ledniÄku a dát si co chceme. Jenže ani tento pÅ™Ãstup nenà úplnÄ› správný. JÃme cokoliv, aniž bychom se zamysleli, jaký vlvi má vlastnÄ› naÅ¡e strava na naÅ¡e zdravÃ.
VÅ¡ichni tuÅ¡Ãme, co je a nenà zdravé, ale pÅ™esto se tÃm vÄ›tÅ¡ina lidà neÅ™ÃdÃ. VÃme že zdravá je zelenina, luÅ¡tÄ›niny nebo rýže, a ohlednÄ› masa se názory stále různÃ. NÄ›kdo zastává názor že maso potÅ™ebujeme, nÄ›kdo že ne. Důležité je Å™Ãdit se heslem “vÅ¡eho s mÃrouâ€, protože jedinÄ› tak dopÅ™ejeme tÄ›lu co potÅ™ebuje a naÅ¡e chuÅ¥ovým buňkám dodáme na co majà chuÅ¥.
Málokdo jà zdravÄ›, a roste poÄet lidÃ, kteřà konzumujà pÅ™evážnÄ› polotovary nebo upravené potraviny. I když si myslÃme, že Äasto kupujeme zdravé potraviny, nenà to tak. Zejména maso z velkochovu je plné antibiotik, na která se my lidé stáváme rezistentnÃ. To znamená, že pokud budeme stále jÃst takto upravované maso, za pár let zaÄneme umÃrat na obyÄejné nemoci, protože nám antibiotika nebudou zabÃrat. Jediné Å™eÅ¡enà je chovat si vlastnà zvÃÅ™ata a nebo dávat pÅ™ednost menÅ¡Ãm chovům s vyÅ¡Å¡Ã cenovkou.
Opravdu je potÅ™eba pÅ™emýšlet nad tÃm co jÃme, protože jÃdlo má obrovský vliv na náš zdravotnà stav i na délku dožitÃ.